Medical Laboratory Journal
Medical Laboratory Journal
mljgoums
Medical Sciences
http://mlj.goums.ac.ir
1
admin
2538-4449
10.52547/mlj
en
jalali
1394
4
1
gregorian
2015
7
1
9
2
online
1
fulltext
fa
تاثیر pH، کلر باقیمانده و کدورت بر بیواندیکاتورهای میکروبی شبکه آب آشامیدنی
Effect of pH, Chlorine Residual and Turbidity on the Microbial Bio Indicators of Drinking Water Network
تحقيقي
Original Paper
<p dir="rtl"></p>
<div>
<p dir="rtl"><strong>چکید</strong>ه:</p>
<p dir="rtl"><strong><em> زمینه و هدف:</em></strong><em> بیو اندیکاتورهای میکروبی آب آشامیدنی همواره تحت تاثیر پارامترهای مختلف محیطی و شیمیایی از جمله کدورت و کلر می باشند.</em><em> بنابراین با توجه به اینکه ارزیابی کیفیت آب شرب اغلب بر اساس کلر باقیمانده،کلیفرم گرماپای، باکتری هتروتروف وکدورت انجام می شود</em><em>.</em><em> هدف از این تحقیق </em><em>بررسی تاثیر </em><em><span dir="ltr">pH</span></em><em>، کلر باقیمانده و کدورت بر بیواندیکاتورهای میکروبی</em><em> می بود.</em></p>
<p dir="rtl"><strong><em> روش بررسی:</em></strong><em> در این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 324 نمونه از سیستم آبرسانی روستایی و 32 نمونه از شبکه شهریدر شهرستان آق قلا در سال 92 جمع آوری گردید. کلیه مراحل طبق روش استاندارد انجام شد.</em></p>
</div>
<div>
<p dir="rtl"><strong><em> یافته ها</em></strong><strong><em><span dir="ltr">:</span></em></strong> <em>در شبکه آبرسانی روستایی حدود 5، 9 و 33 درصد نمونه ها به ترتیب دارای آلودگی کلیفرم مدفوعی، استرپتوکوک مدفوعی و هتروتروف بالای</em><em><span dir="ltr">CFU/ml</span></em><em> 500 بودند</em><em>.</em><em> شبکه شهری فاقد آلودگی کلیفرمی بوده و سایر بیواندیکاتورها کمتر از مناطق روستایی بودند. </em><em>کدورت بالای </em><em><span dir="ltr">NTU</span></em><em> 5 در نمونه های شهری و روستایی به ترتیب حدود 3 و 9 درصد بود. </em><em>رابطه بیو اندیکاتورهای مورد مطالعه </em><em>با کلر باقیمانده، باکتری کلیفرم مدفوعی با </em><em><span dir="ltr">pH</span></em><em> و کدورت با باکتری هتروتروف معنی دار بود(</em><em>05/0</em><em><span dir="ltr">P ≤</span></em><em>).</em></p>
<p dir="rtl"><strong><em> نتیجه گیری: </em></strong><em>حضور استرپتوکوک مدفوعی در برخی از نمونه های فاقد کلیفرم مدفوعی در شبکه آبرسانی نمی تواند دلیل قطعی عدم آلودگی آب باشد. وجود آلودگی های میکروبی در حضور کلر باقیمانده نشان دهنده آن است که فقط کلر زنی جهت سالم سازی آب آشامیدنی کافی نمی باشد.</em></p>
</div>
<div>
<p dir="rtl"><strong><em> واژه های کلیدی:</em></strong><em> کلر، کدورت، عوامل بیولوژیکی، آب آشامیدنی</em></p>
</div>
<p dir="rtl"></p>
<div>
<p><strong>Abstract</strong></p>
<p></p>
</div>
<div>
<p><strong>Background and objective: </strong>Bioindicators of drinking water are always influenced by physical and chemical factors such as turbidity and chlorine. Considering the assessment of drinking water quality is based on residual chlorine, E.coli, heterotrophic bacteria and turbidity. We aimed to evaluate the effect of pH, chlorine residual and turbidity on the microbial bioindicators.</p>
<p><strong>Material and methods: </strong>In this descriptive-analytic study, 324 and 32 water samples were collected from rural and urban water distribution network of Aq Qala city in 2013, respectively. All steps were performed according to standard methods.</p>
<p><strong>Results: </strong>In rural water supply, 5%, 9% and 33% of the samples were contaminated with fecal coliform, fecal streptococcus and the heterotrophic more than 500CFU / ml. In urban network, coliform contamination was not seen and other bioindicators were less than those of rural networks were. Turbidity of above 5 NTU in urban and rural samples was 3 and 9 percent, respectively. Bioindicators had significant relationship with residual chlorine, fecal coliform bacteria with pH and turbidity with heterotrophic bacteria (P ≤0.05).</p>
<p><strong>Conclusion: </strong>The presence of fecal streptococcus bacteria in some samples without fecal coliform cannot confirm the safety of drinking water. Microbial contamination in the presence of residual chlorine implies that just chlorination is not enough for having healthy water.</p>
<p><strong>Keywords: </strong>Chlorine, Turbidity, Biological Factors, Drinking water</p>
</div>
<p></p>
کلر, کدورت, عوامل بیولوژیکی, آب آشامیدنی
Chlorine, Turbidity, Biological Factors, Drinking water
110
118
http://mlj.goums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-321&slc_lang=fa&sid=1
Zafarzadeh, A
علی ظفر زاده
alizafarzadeh@yahoo.com
100319475328460010673
100319475328460010673
Yes
Research Center for Environmental Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
Amanidaz, N
نازک امانی داز
100319475328460010674
100319475328460010674
No
Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
Bay, A
ابوطالب بای
100319475328460010675
100319475328460010675
No
Research Center for Environmental Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
Aghapour, SM
سید مهدی آقاپور
100319475328460010676
100319475328460010676
No
Golestan University of Medical sciences, Gorgan, Iran
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران